Van egy
hasznos tipped?

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Keret Az ízületek védelmében

Ízületnek nevezzük két vagy több csont találkozását. A csontvégek gördülékeny mozgásának több feltétele van, ezek egyike, hogy felszínüket egészséges, sima felületű porcréteg borítsa. Az előbb elvékonyodó, majd feltöredező, végül felszívódó porcréteg tünetei a fájdalom, a merevség és a duzzanat. Ezek a panaszok meglehetősen súlyos mértéket ölthetnek, olyannyira, hogy napjainkban a porckopás lett a rokkantság egyik leggyakoribb oka. 

Noha az ízületi porckopás hátterében genetikai és környezeti hatások egyaránt állhatnak, bizonyított tény, hogy a rendszeres, nem túl megterhelő mozgás, valamint az elhízás elkerülése minden esetben segít a betegség kialakulásának elodázásában, megelőzésében.

A döntő többséggel a kezet, csípőt, térdet és a gerinc ízületeit érintő, jórészt 45 év felett jelentkező porckopással járó kellemetlen tünetek miatt a betegség gyógyszeres kezelést is igényelhet, elsősorban fájdalomcsillapítást. A fájdalom enyhítésének, illetve megszüntetésének köszönhetően nem kell lemondani az aktív életről, ráadásul a mozgás karbantartja a porcokat: a megfelelő fokú terhelés elengedhetetlen a tápanyagellátáshoz, ezért javasolt mozgásforma az ízületi porckopásban szenvedők számára az úszás és a gyaloglás.  A túlzott terhelés mindenképp kerülendő.

A porc fő alkotóeleme a II-es típusú kollagén. Az ilyen tartalmú készítmények segítenek a sérült porc újjáépítésében, következésképp a porckopás okozta fájdalmas tünetek enyhítésében, megszüntetésében. A degeneratív ízületi betegség a reuma tünetcsoporthoz tartozik, amire szintén igaz, hogy a megfelelő mozgásterápia és fájdalomcsillapítás mellett a porcerősítő hatású II-es típusú kollagén peptid jelentheti a gyógyírt.

Weboldal címe: artroflex.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI GYÓGYÁSZAT, KEZELÉSEK TIPPEK

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Az egészség trendi!

A szuperfúd-forradalom még mindig eszeveszetten tombol. Az áfonya még oké, de manapság már olyan kajákról áradoznak az egészségguruk, melyek létezéséről még ükapáink sem hallottak! – na jó, egészen eddig mi sem, ugyebár.

Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Sok egymásnak ellentmondó tanulmányt és cikket kell végigolvasnia annak, akit az elektromos cigaretta hatása érdekel. Mi az igazság? Összeszedtük a fontosabb pro és kontra véleményeket!

Így lettem „infraszauna-függő”

Így lettem „infraszauna-függő”

A szaunával csak nemrég ismerkedtem meg, de miután kipróbáltam, tudtam, hogy otthonra is muszáj beszereznem egy infraszauna kabint. Ekkor még nem sejtettem, hogy ez életem egyik legjobb döntése lesz.

Méregtelenítés nyirokmasszázzsal, a saját otthonodban

Méregtelenítés nyirokmasszázzsal, a saját otthonodban

Fáradékony, ideges, kimerült vagy, és semmi sem segít? Próbáld ki a nyirokmasszázst, és ismét teli leszel energiával!