Van egy
hasznos tipped?

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Keret Az ízületek védelmében

Ízületnek nevezzük két vagy több csont találkozását. A csontvégek gördülékeny mozgásának több feltétele van, ezek egyike, hogy felszínüket egészséges, sima felületű porcréteg borítsa. Az előbb elvékonyodó, majd feltöredező, végül felszívódó porcréteg tünetei a fájdalom, a merevség és a duzzanat. Ezek a panaszok meglehetősen súlyos mértéket ölthetnek, olyannyira, hogy napjainkban a porckopás lett a rokkantság egyik leggyakoribb oka. 

Noha az ízületi porckopás hátterében genetikai és környezeti hatások egyaránt állhatnak, bizonyított tény, hogy a rendszeres, nem túl megterhelő mozgás, valamint az elhízás elkerülése minden esetben segít a betegség kialakulásának elodázásában, megelőzésében.

A döntő többséggel a kezet, csípőt, térdet és a gerinc ízületeit érintő, jórészt 45 év felett jelentkező porckopással járó kellemetlen tünetek miatt a betegség gyógyszeres kezelést is igényelhet, elsősorban fájdalomcsillapítást. A fájdalom enyhítésének, illetve megszüntetésének köszönhetően nem kell lemondani az aktív életről, ráadásul a mozgás karbantartja a porcokat: a megfelelő fokú terhelés elengedhetetlen a tápanyagellátáshoz, ezért javasolt mozgásforma az ízületi porckopásban szenvedők számára az úszás és a gyaloglás.  A túlzott terhelés mindenképp kerülendő.

A porc fő alkotóeleme a II-es típusú kollagén. Az ilyen tartalmú készítmények segítenek a sérült porc újjáépítésében, következésképp a porckopás okozta fájdalmas tünetek enyhítésében, megszüntetésében. A degeneratív ízületi betegség a reuma tünetcsoporthoz tartozik, amire szintén igaz, hogy a megfelelő mozgásterápia és fájdalomcsillapítás mellett a porcerősítő hatású II-es típusú kollagén peptid jelentheti a gyógyírt.

Weboldal címe: artroflex.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI GYÓGYÁSZAT, KEZELÉSEK TIPPEK

Digitális röntgen a fogászatban

Digitális röntgen a fogászatban

A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

A térdfájdalom mellett gyakori a csípőfájdalom időskori megjelenése is. Ez tünete lehet a csípőízület kopásának, sérülésének vagy combfejelhalásnak, mely esetén csípőprotézis beültetése szükséges.

Algákkal teljes az élet

Algákkal teljes az élet

Az emberek ősidők óta fogyasztanak algákat a betegségek megelőzésének és a hatékony egészségmegőrzés céljából. A 2000-es években a természetgyógyászat újra felfedezte, és alga kapszula formába sűrítette az ősi tudást.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Az egészség trendi!

A szuperfúd-forradalom még mindig eszeveszetten tombol. Az áfonya még oké, de manapság már olyan kajákról áradoznak az egészségguruk, melyek létezéséről még ükapáink sem hallottak! – na jó, egészen eddig mi sem, ugyebár.