Van egy
hasznos tipped?

Így lettem „infraszauna-függő”

A szaunával csak nemrég ismerkedtem meg, de miután kipróbáltam, tudtam, hogy otthonra is muszáj beszereznem egy infraszauna kabint. Ekkor még nem sejtettem, hogy ez életem egyik legjobb döntése lesz.

Keret Így lettem „infraszauna-függő”

Bevallom, azok közé tartozom, akik nagyon sokáig semmit sem tudtak a szaunázásról - ugyanis sosem próbáltam. Ez most már nem igaz, mert tavaly év végén egy konferencián vettem részt néhány kollégámmal. A hivatalos program végeztével már nem volt kedvünk kimozdulni a szállodából, ahhoz túl fáradtak voltunk. De kipróbáltuk a hotel wellness-részlegét (ami egyébként is benne volt a szoba árában).

Ez volt életem egyik legjobb döntése, ugyanis az úszás és a masszázs mellett életemben először kipróbáltam a szaunát is. Fantasztikus élmény volt, olyan tökéletesen kilazított és feltöltött, hogy eldöntöttem: otthonra is kell egy szauna.

A szállodában kétféle szaunát próbálhattunk ki. Az egyik a hagyományos típus, ahol a forró kövekre locsolt vízzel, illetve a keletkező gőzzel melegítik fel a levegőt. A másikban viszont nem volt gőz, hiányzott ez a fojtó, nedves forróság. Száraz meleg uralkodott, és számomra könnyebben elviselhetőnek, kellemesebbnek tűnt, mint a hagyományos szauna.

A hotel wellness-részlegének vezetőjétől aztán megtudtam, hogy ez egy új típusú, úgynevezett infraszauna. Szerencsére készséges volt, és megadta annak a cégnek a telefonszámát, amelyiktől megrendelték ezt az infraszaunát. Mikor hazaértünk, első dolgom volt felhívni őket. Mivel már tíz éve foglalkoznak ezzel, többféle infraszaunát is ajánlottak, de kiderült, hogy a rendelkezésre álló helyre egyik sem illeszkedik tökéletesen.

Szerencsére ez a cég vállalja egyedi gyártású szaunák beépítését is, így a helyhiány, illetve a hely speciális alakja nem jelentett akadályt. A feleségem addig rágta a fülem, hogy végül kombiszaunát rendeltünk. Ez azt jelenti, hogy ha kedve tartja (és én nem vagyok otthon), a hagyományos, „kövekre locsolós" módszerrel is szaunázhat.

A szauna hihetetlenül gyorsan, alig egy hónap alatt elkészült. Azóta persze alig lehet kiparancsolni belőle a nejemet és a két gyereket, akik már teljesen rákaptak, hogy suli, illetve meló után szaunáznak egyet. (A fiam nevetve jegyezte meg, hogy „Apu, szaunafüggők lettünk!")

Sokat olvashatunk arról is, hogy a szauna milyen egészséges. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ugyan tudományos bizonyítékom nincs, de tény, hogy mióta szaunázik a család, jóval kevesebbszer kap el bennünket a megfázás és a nátha, és akkor sem kevergőzünk bele úgy, mint azelőtt. A feleségem pedig két centivel a föld felett „repked", annyit fogyott a rendszeres szaunának köszönhetően. És ami még ennél is jobb: tartani is tudja!

A szauna ugyan nem a legolcsóbb mulatság, de ha számításba vesszük, hogy egy alkalom otthon kb. 55 forintos áramfelhasználást jelent, és hogy ki se kell lépni a házból az élményért, akkor rájövünk, hogy megéri. És akkor még nem beszéltünk arról, amit az orvoson spórolhatunk meg, az egyéb, egészségre jótékony hatásairól nem is szólva. Mindent összevéve, én csak bátorítani tudom, aki otthoni infraszauna kialakítására adja a fejét!

Weboldal címe: www.infravarazs.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI GYÓGYÁSZAT, KEZELÉSEK TIPPEK

Digitális röntgen a fogászatban

Digitális röntgen a fogászatban

A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

A térdfájdalom mellett gyakori a csípőfájdalom időskori megjelenése is. Ez tünete lehet a csípőízület kopásának, sérülésének vagy combfejelhalásnak, mely esetén csípőprotézis beültetése szükséges.

Algákkal teljes az élet

Algákkal teljes az élet

Az emberek ősidők óta fogyasztanak algákat a betegségek megelőzésének és a hatékony egészségmegőrzés céljából. A 2000-es években a természetgyógyászat újra felfedezte, és alga kapszula formába sűrítette az ősi tudást.

Az ízületek védelmében

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”