Van egy
hasznos tipped?

Így lettem „infraszauna-függő”

A szaunával csak nemrég ismerkedtem meg, de miután kipróbáltam, tudtam, hogy otthonra is muszáj beszereznem egy infraszauna kabint. Ekkor még nem sejtettem, hogy ez életem egyik legjobb döntése lesz.

Keret Így lettem „infraszauna-függő”

Bevallom, azok közé tartozom, akik nagyon sokáig semmit sem tudtak a szaunázásról - ugyanis sosem próbáltam. Ez most már nem igaz, mert tavaly év végén egy konferencián vettem részt néhány kollégámmal. A hivatalos program végeztével már nem volt kedvünk kimozdulni a szállodából, ahhoz túl fáradtak voltunk. De kipróbáltuk a hotel wellness-részlegét (ami egyébként is benne volt a szoba árában).

Ez volt életem egyik legjobb döntése, ugyanis az úszás és a masszázs mellett életemben először kipróbáltam a szaunát is. Fantasztikus élmény volt, olyan tökéletesen kilazított és feltöltött, hogy eldöntöttem: otthonra is kell egy szauna.

A szállodában kétféle szaunát próbálhattunk ki. Az egyik a hagyományos típus, ahol a forró kövekre locsolt vízzel, illetve a keletkező gőzzel melegítik fel a levegőt. A másikban viszont nem volt gőz, hiányzott ez a fojtó, nedves forróság. Száraz meleg uralkodott, és számomra könnyebben elviselhetőnek, kellemesebbnek tűnt, mint a hagyományos szauna.

A hotel wellness-részlegének vezetőjétől aztán megtudtam, hogy ez egy új típusú, úgynevezett infraszauna. Szerencsére készséges volt, és megadta annak a cégnek a telefonszámát, amelyiktől megrendelték ezt az infraszaunát. Mikor hazaértünk, első dolgom volt felhívni őket. Mivel már tíz éve foglalkoznak ezzel, többféle infraszaunát is ajánlottak, de kiderült, hogy a rendelkezésre álló helyre egyik sem illeszkedik tökéletesen.

Szerencsére ez a cég vállalja egyedi gyártású szaunák beépítését is, így a helyhiány, illetve a hely speciális alakja nem jelentett akadályt. A feleségem addig rágta a fülem, hogy végül kombiszaunát rendeltünk. Ez azt jelenti, hogy ha kedve tartja (és én nem vagyok otthon), a hagyományos, „kövekre locsolós" módszerrel is szaunázhat.

A szauna hihetetlenül gyorsan, alig egy hónap alatt elkészült. Azóta persze alig lehet kiparancsolni belőle a nejemet és a két gyereket, akik már teljesen rákaptak, hogy suli, illetve meló után szaunáznak egyet. (A fiam nevetve jegyezte meg, hogy „Apu, szaunafüggők lettünk!")

Sokat olvashatunk arról is, hogy a szauna milyen egészséges. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy ugyan tudományos bizonyítékom nincs, de tény, hogy mióta szaunázik a család, jóval kevesebbszer kap el bennünket a megfázás és a nátha, és akkor sem kevergőzünk bele úgy, mint azelőtt. A feleségem pedig két centivel a föld felett „repked", annyit fogyott a rendszeres szaunának köszönhetően. És ami még ennél is jobb: tartani is tudja!

A szauna ugyan nem a legolcsóbb mulatság, de ha számításba vesszük, hogy egy alkalom otthon kb. 55 forintos áramfelhasználást jelent, és hogy ki se kell lépni a házból az élményért, akkor rájövünk, hogy megéri. És akkor még nem beszéltünk arról, amit az orvoson spórolhatunk meg, az egyéb, egészségre jótékony hatásairól nem is szólva. Mindent összevéve, én csak bátorítani tudom, aki otthoni infraszauna kialakítására adja a fejét!

Weboldal címe: www.infravarazs.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI GYÓGYÁSZAT, KEZELÉSEK TIPPEK

Az ízületek védelmében

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Az egészség trendi!

A szuperfúd-forradalom még mindig eszeveszetten tombol. Az áfonya még oké, de manapság már olyan kajákról áradoznak az egészségguruk, melyek létezéséről még ükapáink sem hallottak! – na jó, egészen eddig mi sem, ugyebár.

Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Sok egymásnak ellentmondó tanulmányt és cikket kell végigolvasnia annak, akit az elektromos cigaretta hatása érdekel. Mi az igazság? Összeszedtük a fontosabb pro és kontra véleményeket!

Méregtelenítés nyirokmasszázzsal, a saját otthonodban

Méregtelenítés nyirokmasszázzsal, a saját otthonodban

Fáradékony, ideges, kimerült vagy, és semmi sem segít? Próbáld ki a nyirokmasszázst, és ismét teli leszel energiával!