Van egy
hasznos tipped?

Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Sok egymásnak ellentmondó tanulmányt és cikket kell végigolvasnia annak, akit az elektromos cigaretta hatása érdekel. Mi az igazság? Összeszedtük a fontosabb pro és kontra véleményeket!

Keret Most akkor káros az elektromos cigaretta vagy sem?

Az elérhető tanulmányok száma nagyon kevés, az orvosok és a média előszeretettel riogatnak, de vajon mi az igazság mindebből? Összeszedtük a fontosabb pro és kontra véleményeket, ezek után mindenki saját belátása szerint dönthet az e cigaretta vagy a hagyományos dohánytermékek között.

Az elektromos cigivel kapcsolatos tanulmányok terén valószínűleg Riccardo Polosa, a University of Catania vezető belgyógyásza vezeti a sort, eddig több mint 300 tudományos cikket publikált a témában. Központi témája az alternatív dohányzás kutatása, azon belül is az elektromos cigaretta, valamint az e cigik használata és hatása. Megállapításai azért is hasznosak, mert épp azokra a kérdésekre keresi a választ, mint az e cigarettát használók:

- le lehet-e szokni vele a dohányzásról,
- egészségesebb-e a hagyományos dohánytermékeknél,
- függőséget okoz-e?

Miért lehet alkalmas a dohányzásról való leszokáshoz az elektromos cigi?

Az elektromos cigarettában oldott nikotin biztosítja a dohányos számára, hogy ne legyen elvonási tünete, de a cigaretta egyéb toxikus hatásai (szén-monoxid, kátrány, stb.) nélkül. Mivel itt nem keletkezik fizikai anyagból égéstermék (dohány, papír, stb.) ezért a füst és a korom nem károsítja a tüdőt, és a keringési rendszert. A dohányos valójában csak elpárologtatott vízgőzt szív be, ami minimális oldott anyagot tartalmaz, emiatt pedig az elektromos cigiből füst helyett némi pára távozik. Úgy dohányzik tehát, hogy nikotint alig juttat a szervezetébe, míg a rágyújtás szertartásáról és a kísérő illatokról, szagokról folyamatosan szokik le - a kellemetlen „bagószag”, a sárga körmök halványulásával.

Nézzük a kontra véleményeket

Ez igaz, azonban jóval az amerikai gyógyszerkönyv által megengedett szint alatt marad a napi bevitel és a talált értékek a normál cigaretta füstjéhez képest, (amely több mint 7000 mérgező anyagot, ebből 40-féle rákkeltőt tartalmaz) jóval alacsonyabb, csak nyomokban tartalmaz fémeket például ólmot.

A nikotinos folyadék (e-liquid) különféle oldott anyagokat tartalmaz, például dietilén-glikolt. Ez egy fagyálló hatással bíró vegyület és az emberi szervezetre nézve káros. Ezt tartják az elektromos cigi fő veszélyforrásának. További veszélyes anyagokat is tartalmaz, például nitrózaminokat, amelyek rákkeltőek. Ezzel közvetlenül nem érintkezik a fogyasztó, csak akkor, ha megsérül az eszköz.

Az elektromos cigarettában lévő oldott nikotin és más vegyi anyagok káros hatással is lehetnek az emberi szervezetre, azonban ezek hatását még nem igazolták megbízható és tudományos módszerekkel.

Érvek az elektromos cigaretta mellett

Arra senkit sem biztatnak, hogy szokjon rá az elektromos cigire, de ha valaki már letenné a hagyományos cigarettát, annak mindenképpen ajánlott váltani. Zachary Cahn a Berkeley Egyetem kutatója és Michael Siegel a Bostoni Egyetem kutatója 16 laboratórium eredményét tanulmányozták át, amelyek mind az e-liquid vegyianyag-tartalmát vizsgálták. Kiderült, hogy az elektronikus cigaretták karcinogén (rákkeltő) anyagtartalma csak nyomokban volt mérhető, 1000-ed része a hagyományos cigarettákénak.

Összefoglalóan: az eddigi kutatások nem garantálják az elektromos cigaretták teljesen abszolút biztonságos voltát, megvan a maga kockázata, de az kétségtelen, hogy az eddigi tudományos tények, bizonyítékok azt támasztják alá, hogy használatuk sokkal biztonságosabb a hagyományos cigarettánál.

Weboldal címe: www.eliquidtrafik.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI GYÓGYÁSZAT, KEZELÉSEK TIPPEK

Digitális röntgen a fogászatban

Digitális röntgen a fogászatban

A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

A térdfájdalom mellett gyakori a csípőfájdalom időskori megjelenése is. Ez tünete lehet a csípőízület kopásának, sérülésének vagy combfejelhalásnak, mely esetén csípőprotézis beültetése szükséges.

Algákkal teljes az élet

Algákkal teljes az élet

Az emberek ősidők óta fogyasztanak algákat a betegségek megelőzésének és a hatékony egészségmegőrzés céljából. A 2000-es években a természetgyógyászat újra felfedezte, és alga kapszula formába sűrítette az ősi tudást.

Az ízületek védelmében

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”